Dit bericht is geplaatst op vrijdag 13 juli 2007 om 14:00 in categorieën Nieuws, Puzzels. Je kunt de reacties volgen via een RSS 2.0 feed. Je kunt een reactie plaatsen, of een trackback van je eigen site plaatsen.
Wiskundemeisjes
Ionica & Jeanine
Sudoku's
In Nieuws,Puzzels, door wiskundemeisjes
PuzzlePicnic
Johan de Ruiter liet ons weten dat hij sinds kort een mooie site vol logische puzzels bijhoudt: www.puzzlepicnic.com.
Op PuzzlePicnic kun je natuurlijk puzzels oplossen, maar je kunt ook je zelfgemaakte puzzels insturen. Het is de bedoeling dat de site een ontmoetingsplek wordt voor alle liefhebbers van logische puzzels: puzzelaars én puzzelmakers.
Johan is zelf een puzzelmaker. Een van zijn recentste puzzels bevat een wiskundig curiosum. Het is een sudoku waarin de gegeven getallen precies de eerste dertig decimalen van pi vormen! Hier kun je hem oplossen.
Nieuws over sudoku's
Deze week zagen we ook al sudoku's op Kennislink, waar Alex schreef over een verband tussen sudoku's en grafen. Met behulp van de theorie over kleuringen van grafen bewezen Agnes M. Herzberg en M. Ram Murty nieuwe resultaten, bijvoorbeeld over het aantal oplossingen van sudoku's en het aantal Latijnse vierkanten dat ook een sudoku is.
Een sudoku is hier iets algemener gedefinieerd dan de gewone 9 x 9 puzzels die in de krant staan: het is een n2 x n2-vierkant dat uit n2 kleinere n x n-vierkantjes bestaat, waarbij elke rij, elke kolom en elk van de n2 kleinere n x n-vierkantjes de getallen 1 t/m n2 moet bevatten. In een gewone sudoku geldt dus n=3. Een Latijns vierkant met zijde m is een vierkant van getallen zodat elke rij en elke kolom elk van de getallen 1 t/m m precies één keer bevat.
Het blijkt dat de kans dat een willekeurig gegeven Latijns vierkant met zijde n2 ook een sudoku is, naar nul gaat als n naar oneindig gaat!
Lees meer in het artikel op Kennislink of in het oorspronkelijke artikel in de Notices.
(Jeanine)