Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam



  • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Ionica op de radio!


In Leestip,Nieuws, door wiskundemeisjes

Vandaag om kwart over twaalf kon heel Nederland genieten van Ionica's stem: Ionica werd op de radio geïnterviewd! Ze was te horen in Claudia d'r op op 3fm. Luister of download het mp3-bestand hier: Ionica op de radio.

Een Duitse jongen heeft namelijk op ietwat vergezochte wijze berekend dat Duitsland het WK voetbal van dit jaar zal gaan winnen. Dit heeft hij niet gedaan door middel van een fijn, ingewikkeld en op statistiek gebaseerd wiskundig model, nee, hij combineerde de jaren waarin Duitsland wereldkampioen werd (1954, 1974 en 1990) als volgt: 54 * 74 - 1990 = 2006! Deze gelijkheid leidt natuurlijk onvermijdelijk tot de conclusie dat Duitsland ook dit jaar wereldkampioen voetbal zal gaan worden.

Iedereen die ook maar enigszins goed bij zijn hoofd is, zal zeggen dat dit een duidelijk staaltje van numerologie is en dat je op deze manier alles wat je maar wil wel kan bewijzen. Daarom besloot de radio een echte wiskundige, namelijk Ionica, om commentaar te vragen. Ionica liet zich niet kennen en bleek volgens eenzelfde soort redenering in staat te zijn om te berekenen dat niet Duitsland, maar juist Nederland dit jaar wereldkampioen zal worden! Waarmee ze meteen aantoonde dat deze methode nergens op berust, want er kunnen natuurlijk niet twee winnaars tegelijk zijn. Hulde aan Ionica.

voetbal

Op de vraag wie er dan wel zal gaan winnen antwoordde Ionica echter iets over kapsels van spelers, wat meteen aangeeft dat u van de wiskundemeisjes de komende weken geen diepgaande voetbalanalyses hoeft te verwachten. Wiskundemeisjes zijn tenslotte ook gewoon maar meisjes, en zoals het echte meisjes betaamt weten ze niets van voetbal.

Wie wel iets wil weten over verbanden tussen wetenschap en het WK voetbal kan zich verdiepen in het juni-nummer van Natuurwetenschap & Techniek, dat ons vertelt: Voetbal is net als André Hazes. Ooit een typische aangelegenheid voor het volk, nu ook salonfähig voor hoogopgeleiden. In N&T is bijvoorbeeld te lezen dat een universiteit en een voetballaboratorium een betere voetbal hebben ontworpen, die slechts uit 14 vlakken bestaat in plaats van de gebruikelijke 32. Hierdoor is de precisie van de bal, in ieder geval in het laboratorium en weggeschopt door een robotbeen, ongeëvenaard. We zullen zien of dat ook geldt op een voetbalveld.

(Jeanine)