Dit bericht is geplaatst op zondag 14 mei 2006 om 10:33 in categorieën Leestip. Je kunt de reacties volgen via een RSS 2.0 feed. Je kunt een reactie plaatsen, of een trackback van je eigen site plaatsen.
Wiskundemeisjes
Ionica & Jeanine
Leuke boeken voor Wisko’s
In Leestip, door wiskundemeisjes
(Dit artikel schreef ik twee jaar geleden voor MaCHazine, het blad van mijn Delftse studievereniging. Binnenkort verschijnt een vervolg geschreven door Jeanine en mij, ook dat zullen we ter zijner tijd op de website plaatsen.)
Leuke boeken voor Wisko's
Natuurlijk hebben we allemaal prachtige klassiekers als Calculus en Linear Algebra and its applications in onze kast staan. Maar er zijn meer boeken die je als wisko eigenlijk gelezen moet hebben. Hierbij een incompleet en volslagen subjectief overzicht van wiskundige literatuur.
Fermat's Last theorem - Simon Singh
Dit boek gaat dwars door de geschiedenis van de wiskunde met de laatste stelling van Fermat als rode draad. Je leest hoe de wiskunde steeds meeverandert met het heersende wereldbeeld. Je leest hoe mensen op ideeën komen. Je hart breekt als je leest hoe genieën afgewezen worden door conservatieve universiteiten. Tussendoor kom je ook nog wat gekke feitjes tegen over het voorkomen van pi en priemgetallen in de natuur. Erg mathematisch is het boek niet, maar je krijgt wel het gevoel dat het echt Heel Erg Stoer is om een wiskundige te zijn.
Uncle Petros and Goldbach's Conjecture - Apostolos K. Doxiades
Een heuse roman mét wiskundige puzzels. Oom Petros is het zwarte schaap van zijn familie, omdat hij zijn intellect verspilt aan het wanhopig zoeken naar een bewijs voor het vermoeden van Goldbach. (Elk even getal groter dan vier is de som van twee priemgetallen.) Doxiades kan niet alleen goed en spannend schrijven, hij begrijpt ook nog de schoonheid van de wiskunde. Ook tof: hij vertaalde zelf zijn Griekse roman naar het Engels.
The Curious Incident of the Dog in the Night-time - Mark Haddon
Een autistische jongen van 15 gaat als een heuse detective op onderzoek uit nadat hij een dode hond op straat vindt. Hij mist daarbij alles wat maar enigszins met emoties te maken heeft en is geobsedeerd door wiskunde. Zijn stelselmatig te ver doorgedreven logica is vaak aandoenlijk. Let bij het lezen ook op de mooie nummering van de hoofdstukken. Nog een extra bonus: in de appendix staat een uitgewerkt wiskundig bewijs.
The man who loved only numbers - Paul Hoffman
Dit is de biografie van Erdös. Schaam je als je nog nooit van Erdös gehoord hebt. Het boek is wat chaotisch opgezet en sommige stukken zijn echt doodsaai. Maar de legende rond Erdös maakt het toch de moeite van het lezen waard. Met zijn Erdös-getallen is deze man voor de wiskunde wat Kevin Bacon is voor de filmindustrie. Misschien niet de beste, maar wel iemand met een ongelooflijk hoge productie. En met een erg vreemde levensvisie, alles draaide voor hem Erdös om wiskunde. Zijn bekendste uitspraak: "A mathematician is a device for turning coffee into theorems."
The French Mathematician - Tom Petsinis
Recent verschenen biografie van Galois. Nadat je Fermat's Last Theorem hebt gelezen, wil je natuurlijk meer over deze man weten. Dit alom bejubelde boek beschrijft zijn leven en persoonlijkheid. Erg sympathiek komt hij niet over. Eerlijk gezegd heb ik het boek niet eens uitgelezen. Iemand met meer geduld moet het zeker maar eens proberen. Wel leuk vond ik, dat ik het idee kreeg dat Galois op een gegeven moment dacht "Als ik dat niet kan, dan is het vast onmogelijk." Als dat geen goede attitude is...
De stelling van de Papegaai - Denis Guedj
Na de hype rond De wereld van Sofie verscheen een hele reeks wannabees. Zoals De reis van Theo over theologie en De Stelling van de papegaai over wiskunde. Allebei in dezelfde mooie gebonden uitvoering, maar allebei niet echt goed geschreven. Er zit veel wiskunde in het boek, maar het verhaal zwalkt alle kanten op. Het was in de reeks trouwens leuker geweest om de wiskundevariant De les van Lise te noemen en het dan alleen over analyse te hebben.
Wiskundige moeders – Sue Woolfe
Nog zo’n miskleun is Wiskundige moeders van Sue Woolfe, over drie generaties wiskundige vrouwen. De schrijfster begrijpt overduidelijk niks van wiskunde en de wiskundige wereld. Op een congres maken de vrouwen zich alleen druk over welke jurk ze aan moeten trekken en de mannen roepen tijdens een voordracht van een vrouw dat ze haar borsten willen zien. Tuurlijk.
Surely You're Joking, Mr Feynman! – Richard Feynman
Richard Feyman was een natuurkundige, maar bovenal een onovertroffen bèta-held. In Surely You're Joking, Mr Feynman! staan briljante verhalen over alle dingen die hij naast zijn werk deed. En dat loopt uiteen van kluizen kraken tot onder hypnose gaan, van meisjes naakt tekenen tot hallucinaties oproepen in een tank met water. Niet voor niets is de ondertitel dan ook "Adventures of a Curious Character". Hij beschrijft al deze dingen op een prachtige rationele manier. Maanden nadat ik dit boek las, dacht ik echt in bijna elk gesprek "Ohja, Feynman schreef hier ook zo iets grappigs en intelligents over." Alvast een fijne quote van Feynman: "Physics is like sex. Sure, it may give some practical results, but that's not why we do it."
(Ionica)