Dit artikel is gelinkt vanaf mijn blog | This article has been linked from my blog...
]]>Als je namelijk nooit iets leest over het leven van wiskundigen (of welke wetenschappers dan ook) en hoe die hun werk deden dan kom je er nooit achter dat ze veel samengewerkt zullen hebben om tot ideeën te komen. Sterker nog, je zou wel eens het idee kunnen hebben dat ze alles juist wel zelf hebben bedacht. Kijk maar naar namen die allerlei natuurwetten, principes en stelling hebben (een kleine greep uit de collectie):
-De wetten van Newton (1 t/m 3)
-De afkoelingswet van Newton
-De eulermethode
-Het getal van euler
-De Gaus-kromme
-De stelling van Pythagoras
-Boltzmann constante
etc. etc. etc.
Uit al deze namen blijkt niet echt dat Newton voortbouwde op het werk van Galileo Galilei en dat phythagoras misschien niet eens 'zijn stelling' heeft bedacht en zeker niet als eerste.
Als je graag wilt weten hoe wetenschap in zijn werk gaat (wat toch o.a. het doel is van populair wetenschappelijke werken) dan kom je er niet onderuit om eens wat te vertellen over het leven van een wetenschapper. Natuurlijk moet er wel een balans zijn tussen de hoeveelheid aandacht besteed aan ideën en aan biografische informatie. Maar er zit heel wat tussen een biografie en een boek met zuiver alleen ideeën. De lezer moet zelf maar kiezen wat hij het mooiste vindt.
]]>Jos
]]>