Reacties op: Onderwijsvisitaties wiskunde http://www.wiskundemeisjes.nl/20071202/onderwijsvisitaties-wiskunde/ Ionica & Jeanine Sun, 09 Dec 2007 15:36:24 +0000 hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.4.3 Door: Ton Verhulst http://www.wiskundemeisjes.nl/20071202/onderwijsvisitaties-wiskunde/comment-page-1/#comment-23695 Sun, 09 Dec 2007 15:36:24 +0000 http://www.wiskundemeisjes.nl/20071202/onderwijsvisitaties-wiskunde/#comment-23695 "In zo'n opleiding kan aanstaande leraren geleerd worden leerlingen met verschillende capaciteiten ieder op eigen niveau te bedienen en zo ook de meest begaafde leerlingen voldoende uit te dagen. Het wiskundeniveau van de meeste leraren die nu worden opgeleid schiet hiervoor ver te kort."

Bijna letterlijk de tirade die ik op school heb gehouden tegen de mentor van mijn zoon....
Het is schadalig hoe weinig inlevingsvermogen de docenten in de tweede fase hebben. Ze zijn absoluut niet in staat de verschillende niveaus van hun leerlingen te onderkennen, in ieder geval om daar mee om te gaan.
De onderwijsvernieuwingen van de laatste twintig jaar hebben meer kapot gemaakt dat het basisonderwijs alleen. De tweede fase is echt een nationale ramp. Een academicus die nu afstudeert, heeft blijkbaar geen kennis meer van de middelbareschoolstof (dat is niet blijven hangen of zo) en weet ook niet hoe die over te brengen, ziet de valkuilen niet, ziet niet waar de problemen zitten, en weet alleen hoe de grafische rekenmachine werkt.

Bah.

grtn, Ton Verhulst

]]>
Door: Anton M(ath) http://www.wiskundemeisjes.nl/20071202/onderwijsvisitaties-wiskunde/comment-page-1/#comment-23595 Thu, 06 Dec 2007 20:41:10 +0000 http://www.wiskundemeisjes.nl/20071202/onderwijsvisitaties-wiskunde/#comment-23595 @Relinde:
Voor de master '1e graads leraar' staat idd. 3 jaar studeren in deeltijd. Zelf doe ik bedrijfswiskunde op de NHL, die opleiding wordt voor een groot gedeelte gegeven met de 2e graadswiskunde leraar opleiding. Het is inderdaad zo dat je zowel als bedrijfswiskundige en 2e graadsleraar een 'bachelor' graad krijgt (verdient!!). Het niveau hiervan is wel lager dan een bachelor wiskunde van een universiteit. Ter illustratie: Als ik echt wiskunde (dus niet eerste graads leraar) wil gaan studeren aan de universiteit moet ik een schakelprogramma van 45 EC volgen. Voor een 1e graadsopleiding is geen drempel. Een master 1e graads leraar is dan ook wiskundig van een lager niveau dan een master van een 'gewone' wiskunde studie. De titels zijn ook niet hetzelfde. Een eerste graads leraar is 'Master of Education' een wiskundige 'Master of science'. Het primaire beroep van een leraar is ook kennis overbrengen naar leerlingen. Aangezien je op alle wiskundige gebieden met je 2e graads diploma al meer weet dan VWO leerlingen lijkt het me niet reeël om van 1e graads leraren een 'master of science' niveau qua wiskunde te eisen. Dat is overbodig en zal geen 2e graads leraar in deeltijd een master kunnen halen, dan wordt de spoeling 1e graads leraren erg dun. Da's ook de reden waarom het niveau van de 1e graads leraren opleiding niet zo hoog is als een 'gewone' wiskunde opleiding. (denk ik)

De wiskunde leraren opleidingen zijn natuurlijk qua niveau nog net zo als ze voor het bachelor/master systeem waren. Nu moet men wel overal een etiquet 'master' of 'bachelor' op plakken ook al is er niets veranderd qua niveau. Vroeger was het duidelijk wat drs./dr./ir/ing betekende maar mogen mensen die vroeger geen titel hadden (omdat de studie daar niet hoog genieg voor was) ook een titel voeren. Dus nu hebben we bachelors en masters in alle soorten en maten en dat werkt volgens mij alleen maar verwarrend.

]]>
Door: Steven http://www.wiskundemeisjes.nl/20071202/onderwijsvisitaties-wiskunde/comment-page-1/#comment-23589 Thu, 06 Dec 2007 17:55:05 +0000 http://www.wiskundemeisjes.nl/20071202/onderwijsvisitaties-wiskunde/#comment-23589 In Eindhoven hebben ze op de universiteit alle lerarenopleiding juist bij de opleiding weggehaald en samengevoegd in de TULO (TU LerarenOpleiding, ik geloof samen met Delft en Twente).
Bij Natuurkunde hadden ze de vakgroep didaktiek min of meer opgeheven, omdat deze erg klein was. Dit zal op andere faculteiten niet anders geweest zijn; ik denk dat daarom de lerarenopleidingen samengevoegd zijn
De opleiding is nu gericht op veel zelf-evaluatie, didaktiek en een beetje onderwijskunde. Gelukkig zat ik in een groep (van 6 personen), waarin we de zelf-evaluatie na overleg tot een minimum konden beperken. We hebben, bij didaktiek, vooral praktijkgericht gewerkt door bijv. elkaar tips te geven (via intervisie) en deze ook te krijgen van de docent. Dit was wel erg leerzaam.
Over het vakinhoudelijke gedeel durf ik weinig te zeggen, aangezien ik daar vrijstelling voor had.
De master voor 1ste-graads leraar tegenwoordig is wel 3 jaar(!!) geloof ik, waarvan je ca. 2 jaar aan vakkennis moet volgen incl. een bedrijfs- of buitenlandstage moet doen (voor leraar natuurkunde dan).

Sinds kort werkt de TULO ook samen met de fontys-lerarenopleiding, waar ik eigenlijk niet zo'n goed gevoel bij heb (fontys staat nu niet echt bekend om goed vakinhoudelijk onderwijs).

]]>
Door: Relinde http://www.wiskundemeisjes.nl/20071202/onderwijsvisitaties-wiskunde/comment-page-1/#comment-23402 Sun, 02 Dec 2007 21:23:05 +0000 http://www.wiskundemeisjes.nl/20071202/onderwijsvisitaties-wiskunde/#comment-23402 Ook mij lijkt het een goed idee de lerarenopleiding wat beter te integreren met de exacte studies, maar meer om organisatorische redenen: bij de lerarenopleiding wat vakken volgen (bijvoorbeeld "orientatie op onderwijs" voor derdejaars studenten) en niet de complete lerarenopleiding, is vaak heel lastig.

Het probleem van het wiskundeniveau van de universitaire lerarenopleiding ligt denk ik ook bij het verschil tussen tweedegraads en eerstegraads lerarenopleidingen. Om een voorbeeld te geven: ik heb bij MasterMath (de landelijke mastervakken voor wiskunde) een vak gevolgd dat speciaal voor de lerarenopleiding bedoeld was, over getaltheorie van derdegraads krommen. Het niveau was te laag om het vak met goed fatsoen op je master-lijst te durven zetten. (Overigens werd het vak wel heel goed gegeven, daarover niets dan lof.) Maar de tweedegraads docenten in de zaal die een eerstegraads bevoegdheid wilden halen, vonden het vak erg moeilijk: modulo rekenen moesten ze van verre ophalen, en van een abelse groep hadden ze nog nooit gehoord. (NB: Dit is verder geen verwijt tegen de mensen in kwestie.)

Ik krijg het idee dat het wiskundig niveau van de lerarenopleiding minder hoog ligt dan we zouden willen, omdat de instroom zo divers is. Wellicht is het een idee om nieuwe studenten die leraar willen worden, eerst te testen of ze het niveau van een wiskunde-bachelor hebben? Het is helemaal niet zo ongebruikelijk om een HBO-bachelor niet zomaar toe te laten tot een universitaire master, maar een soort schakelprogramma te maken. Als de lerarenopleiding binnen dezelfde faculteit als de wiskundeopleiding zit, dan is zoiets vast makkelijker te realiseren.

]]>