Reacties op: Stemverdeling Europese Unie http://www.wiskundemeisjes.nl/20070624/stemverdeling/ Ionica & Jeanine Sun, 22 Jul 2007 18:06:01 +0000 hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.4.3 Door: Jos http://www.wiskundemeisjes.nl/20070624/stemverdeling/comment-page-1/#comment-17311 Sun, 22 Jul 2007 18:06:01 +0000 http://www.wiskundemeisjes.nl/20070624/stemverdeling/#comment-17311 Rogier, bedankt, de vakantie was prima. Ik verwonderde me ook over Kirsch' laatste opmerking. Misschien was die een drijfveer voor zijn onderzoek.

]]>
Door: Rogier http://www.wiskundemeisjes.nl/20070624/stemverdeling/comment-page-1/#comment-17068 Tue, 17 Jul 2007 08:51:07 +0000 http://www.wiskundemeisjes.nl/20070624/stemverdeling/#comment-17068 Het leuke van het commentaar van Ionica's promotor is dat we weer terug kunnen naar "De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden" van wijlen mathemaat Johan de Witt.

En, als de splitsingen zichzelf voortzetten, uiteindelijk ieder "land" maar een inwoner heeft en we in de gebruikelijke situatie terechtkomen en het hele gedoe met vertegenwoordiging door staten niet meer nodig hebben.

Ik bedacht me nog dat je in Jos' voorbeeld (25 + 6+ 6) ook niet met factor N wil wegen, in ieder geval de kleine landen niet! Alle macht komt dan bij het grote land terecht (tenzij je het quorum weer verhoogt...)

Wat Wicky zegt over Amerika: elke staat krijgt 2 senatoren (in het hogerhuis), en f(N) afgevaardigden in het House of Representatives (lagerhuis) ... als voor allebei een meerderheid (of 60%?) nodig is heb je weer een ingewikkeld mengsysteem. Maar Amerika is een federale staat, politici zijn minder gehouden aan de belangen van de staat waar ze vandaan komen dan in Europa, dat (nog altijd) een samenwerking van staten is.

En wat Colignatus zegt over dobbelen in het stemhokje is onzinnig: we zijn het toch eens dat de aanname is dat mensen onafhankelijk van elkaar stemmen, niet dat ze dat willekeurig doen.

Dat we zelfs dat niet blijken te doen is jammer voor het model...

Ik ben ook gaan geloven dat in de discussie tussen experts over kiessystemen, "niet-wiskundigen" belangen (prestige, gelijk krijgen) een rol spelen--ik merk het ook al aan mezelf. Je ziet het aan de laatste opmerking van Kirsch: hij komt met een ongefundeerd politiek/moreel oordeel ... het blijft altijd een politieke keuze hoe de macht te verdelen, en dat gaat nogal rommelig.

(Jos, fijne vakantie!)

]]>
Door: Wicky http://www.wiskundemeisjes.nl/20070624/stemverdeling/comment-page-1/#comment-16988 Sun, 15 Jul 2007 20:22:12 +0000 http://www.wiskundemeisjes.nl/20070624/stemverdeling/#comment-16988 Ook ik vind dat Ionica zich geen zorgen over dat artikel moet maken. Het was informatief en heeft in elk geval mensen aan het denken kunnen zetten. Vanmiddag zag ik dat er ook was gereageerd via een ingezonden brief (waarin ook Gelman genoemd werd) door ene Thomas Colignatus. (Nooit van gehoord, maar lijkt een nogal kleurrijk figuur. Hij verwees naar een warrig verhaal op het web.) Het aardige van dit soort modellen is, ook als ze niet (helemaal) correct zijn, dat je gedwongen wordt om precies na te denken en te formuleren wat je bedoelt met begrippen als "invloed" en "eerlijk".
Het commentaar van Ionica's promotor is interessant. Het uitgangspunt van Penrose is nu juist dat je voor een eerlijk systeem niet moet kijken naar de macht/invloed van landen, maar van individuen, en die laatste verandert niet bij een splitsing (bij ongecorreleerd stemmen met wortelweging). Blijkbaar vindt de promotor dat er voor een eerlijk systeem ook iets op het land-niveau geregeld moet zijn. Iets dergelijks vind je terug bij Kirsch aan het slot van zijn conclusies: "In addition to this it might be more important to protect small countries against a domination of the big ones than the other way round. This motivates us to choose a square root law (...)". Deze conclusie volgt in het geheel niet uit zijn verder zeer behartigenswaardige analyse. Dit alles deed me ook denken aan een discussie met Amerikaanse vrienden, die het volkomen vanzelfsprekend en eerlijk vonden dat Californie of Texas evenveel senatoren (2) leveren als Montana of Wyoming, ondanks grote verschillen in stemgerechtigden.
Rogier heeft natuurlijk gelijk dat een argument tegen Penrose nog geen argument voor iets anders is. Maar de data van Gelman geven toch aan dat n een betere wegingsfactor is dan wortel(n). Als je echt een purist ben zou je misschien de correlaties kunnen meten en die uitkomsten kunnen gebruiken. Kirsch suggereert dat ze in de tijd kunnen veranderen. Dat is ook zo, maar dat geldt voor aantallen stemgerechtigden ook. De kiesdistricten voor het US Huis van Afgevaardigden worden daarom elke 10 jaar aangepast.

]]>
Door: Ionica http://www.wiskundemeisjes.nl/20070624/stemverdeling/comment-page-1/#comment-16964 Sun, 15 Jul 2007 10:39:06 +0000 http://www.wiskundemeisjes.nl/20070624/stemverdeling/#comment-16964 Ionica, nu trek je je eigen bijdrage teveel in twijfel. Kijk wat er in gang is gezet, een leuke discussie. Ik heb er wat van geleerd. Als je pas iets schrijft als je het zeker weet, als je alles erover gelezen hebt, dan zou je wel eens weinig kunnen schrijven.
Natuurlijk. Wat ik bedoelde was dat ik er een zin over Gelman zou hebben bijgezet - niet dat ik helemaal niets zou hebben geschreven.

]]>
Door: Jos http://www.wiskundemeisjes.nl/20070624/stemverdeling/comment-page-1/#comment-16959 Sun, 15 Jul 2007 06:59:05 +0000 http://www.wiskundemeisjes.nl/20070624/stemverdeling/#comment-16959 Rogier, ik weet er denk ik minder van dan jij, maar ik ken inderdaad wel het feit dat je stemsystemen nooit sluitend kunt krijgen (er is dacht ik een Epsilin-boekje voor VWO-ers over). Net als de belastingen: altijd is er wel iemand die een gat weet te vinden, en dan moet het systeem bijgesteld worden. Heel stiekum pas ik Godel's stelling totaal informeel en incorrect maar wel leuk toe: systemen van regeltjes zijn niet sluitend te krijgen volgens Godel, en daarom evolueren ze voortdurend.

Het quorum verhogen is inderdaad een oplossing, maar daarmee kun je vast weer niet alles oplossen.

De brief ga ik lezen, bedankt, maar niet nu. Ik ga namelijk over een kwartier op vakantie, met De Telduivel :^)

]]>
Door: Jos http://www.wiskundemeisjes.nl/20070624/stemverdeling/comment-page-1/#comment-16958 Sun, 15 Jul 2007 06:51:21 +0000 http://www.wiskundemeisjes.nl/20070624/stemverdeling/#comment-16958 Ionica, nu trek je je eigen bijdrage teveel in twijfel. Kijk wat er in gang is gezet, een leuke discussie. Ik heb er wat van geleerd. Als je pas iets schrijft als je het zeker weet, als je alles erover gelezen hebt, dan zou je wel eens weinig kunnen schrijven. Misschien iets om in je achterhoofd te houden voor je proefschrift :^) ? Overigens ben ik niet gepromoveerd - maar laten we geen conclusies trekken.

Dat mijn laatste opmerking een spijker bovenop raakte zal te maken hebben met het feit dat Nobelprijswinnaar Eigen de hamer hanteerde.

Ik ben natuurkundige. Moeilijk omdat je altijd aannames moet doen van "dit is klein", of "we gaan langzaam", of "we hebben er heel veel van", of ... Dat is de echte wereld - niet zo elegant soms. De (vooral zuivere) wiskunde is mooier omdat je je eigen "wereld" kunt definieren middels axioma's e.d. Het is een bedachte wereld, zo mooi als je maar wenst! Menigeen heeft zich erover verwonderd dat deze bedachte wereld (wiskunde) zo toepasbaar blijkt op de echte wereld (natuurkunde), zonder dat dat maar de bedoeling is (zie bijv. het bekende "The unreasonable effectiveness of mathematics in the natural sciences vasn Wigner, op het WWW te vinden). Ik constateer zelf dat blijkbaar wat wij bedenken van toepassing is op de natuur. Wij denken volgens de natuur, volgens de natuurwetten, en zouden onze verzinsels daarom automatisch met de natuur van doen hebben? Eh... Gemiddeld kan ik niet dieper denken dan dit :^)

]]>
Door: Rogier http://www.wiskundemeisjes.nl/20070624/stemverdeling/comment-page-1/#comment-16932 Sat, 14 Jul 2007 19:22:58 +0000 http://www.wiskundemeisjes.nl/20070624/stemverdeling/#comment-16932 Jos, jouw voorbeeld kan je ondervangen door het quorum te verhogen van 50% naar (zeg) 66%. Je krijgt dan de situatie dat de twee kleine landen samen een voorstel niet door kunnen drukken, maar wel tegen kunnen houden.

Er blijven altijd paradoxen: volgens mij (en ik weet er niet veel van) is de stemtheorie ermee bezaaid. Kijk maar naar Arrow's Paradox--ook wel Arrow's Theorem--die zoiets zegt dat als je een systeem democratisch genoeg maakt, je een dictatuur overhoudt. En deze kom je ook steeds tegen: groot land is 55% voor, 45% tegen, en stemt voor; klein land is 100% tegen ... de meerderheid van de bevolking is tegen maar de meerderheid van de vertegenwoordigers voor (Al Gore had in 2000 ook de meeste stemmen).

Eerlijk gezegd begrijp ik de plaatjes van Gelman et.al. niet. Maar een argument tegen het Penrose systeem is nog niet een argument voor een ander systeem.

Ionica, ik vind niet dat je artikel anders had gemoeten. Het was een leuk stuk en het centrale punt, dat er geen inhoudelijke media-aandacht voor het voorstel was, is niet veranderd. De Penrose-regel mag dan niet "de" oplossing zijn, het is nog steeds "een" oplossing waar serieus naar gekeken had mogen worden.

Overigens, de "usual suspects" hadden deze brief opgesteld:
http://www.ruhr-uni-bochum.de/mathphys/politik/eu/open-letter.htm
maar ik kan niet vinden wanneer hij geschreven is.

]]>
Door: Ionica http://www.wiskundemeisjes.nl/20070624/stemverdeling/comment-page-1/#comment-16927 Sat, 14 Jul 2007 15:59:01 +0000 http://www.wiskundemeisjes.nl/20070624/stemverdeling/#comment-16927 Ik raak er meer en meer van overtuigd dat je laatste opmerking de spijker op de kop slaat. Als ik het artikel van Gelman en de andere reacties eerder had gelezen, dan had ik dit stuk en dat in de NRC niet op deze manier geschreven. Ik onthoud het voor een volgende keer.

Mijn promotor had trouwens een ander bezwaar tegen de wortelregel: het is voor landen gunstig om te splitsen. Als België zou splitsen in twee delen, dan hebben die samen meer macht (volgens de wortelregel). Dat zou ook niet zo goed zijn voor de stabiliteit in Europa.

]]>
Door: Jos http://www.wiskundemeisjes.nl/20070624/stemverdeling/comment-page-1/#comment-16926 Sat, 14 Jul 2007 15:49:46 +0000 http://www.wiskundemeisjes.nl/20070624/stemverdeling/#comment-16926 Ik weet niet niet wie dat "moeilijk, abstract en vaag" o.i.d. gezegd heeft. Ik kan het zo gauw op de site niet vinden. Dat er weerstand is heeft misschien niet alleen met die wortel, maar met de achterliggende gedachte te maken? Gezien de discussie is dat niet geheel en al onterecht.

Een argument van mezelf tegen de wortelaanpak is dat het in zekere zin instabiliteit in de hand werkt. Als je een land hebt van 25 miljoen en twee van ruim 6 miljoen inwoners dan kunnen die twee over een kwestie gelijk krijgen (als er geen extra weegfactoren dan de wortelregel gebruikt worden). Maar het grootste land heeft een grote numerieke meerderheid (25> 12,5) en kan het gelijk dus desnoods fysiek afdwingen. Of dat in Europa zal gebeuren is natuurlijk de vraag, maar het is een onprettige consequentie van de wortelregel.

Ik heb het artikel even bekeken. I.t.t. dat van Gelman gebruikt het geen empirische gegevens. Willen wiskundigen invloed op de wereld buiten de wiskunde hebben, dan zullen ze dat wel moeten doen. Anders mis je domweg de link tussen de wiskunde en de realiteit.

De volgende uitspraak van Manfred Eigen is op de hele kwestie wel van toepassing: "A theory has only the alternative of being right or wrong. A model has a third possibility: it may be right but irrelevant." Penrose heeft een model gemaakt.

]]>
Door: Ionica http://www.wiskundemeisjes.nl/20070624/stemverdeling/comment-page-1/#comment-16646 Sun, 08 Jul 2007 17:26:36 +0000 http://www.wiskundemeisjes.nl/20070624/stemverdeling/#comment-16646 Ik moet toegeven dat er inderdaad iets valt af te dingen op de aannamen - Gelman en anderen hebben een paar terechte kritiekpunten. De meeste wiskundigen die ik gesproken heb, zijn echter nog steeds enthousiast over de Penrose law. Ik hoorde ook dat op conferenties tijdens de lunch wiskundigen van verschillende nationaliteiten mopperden over hoe het Poolse voorstel werd behandeld door politici en pers.

Mijn punt was en is vooral dat het triest is dat een voorstel met een wortel erin wordt neergezet als "moeilijk, abstract en vaag".

Er is trouwens een later artikel dat ook verwijst naar Gelman en dat na het vergelijken van verschillende modellen tóch kiest voor de Penrose law:

http://www.ruhr-uni-bochum.de/mathphys/publikationen/Penrose.pdf

]]>